Witam, jest to mój pierwszy poradnik i mam nadzieję, że wszyscy będą zadowoleni
Na początku dodam że sam robiłem ten poradnik i ssy.A więc quest zaczynamy w Pallet Town:
Idziemy do miejsca wskazanego na mapce i znajdujemy NPC Daisy Oak:
Rozmawiamy z nią (hi->help->yes). Prosi nas ona o przekazanie wiadomości do jej brata Garego.
Droga do Garego:
A oto sam Gary Oak, cel naszej misji:
Rozmawiamy z nim (tutaj nie pamiętam czy wystarczy powiedzieć samo "hi" czy "hi->help->yes", ale wydaje mi się, że wystarczy "hi").
Po rozmowie musimy wrócic do Daisy Oak i zdać jej raport.
Od teraz mamy możliwość robienia misji dla Garego oraz drugiej misji na Daisy (zamiana Mr.Mime na Chansey).
Misja nr 1 - Pokemon egg
- Spoiler:
Rozmawiamy z Garym (hi->help->yes). Teleportujemy się/Idziemy na pieszo do Cerulean i idziemy zgodnie z mapką:
Trzeba wejść piętro wyżej ( 2 Dugtrio oraz 2-3 Digletty na skałce).
Gdy już uporamy się z nimi Używamy jajek:
Po użyciu w naszym plecaku pojawi się jajko. Musimy zanieść je do Garego (hi->help->yes). Jajko zniknie a w zamian dostajemy 1000 doświadczenia.
Misja 2 - Blastoise hull
- Spoiler:
Rozmawiamy z Garym (hi->help->yes). Idziemy do Nurse Joy (nie ważne w jakim mieście). Ja zaznaczyłem najbliższą Nurse Joy znajdującą się w koloseum nieopodal Garego.
Po rozmowie (wystarczy powiedzieć "hi") wracamy do Garego, rozmawiamy (hi->help->yes) i inkasujemy 2000 doświadczenia.
Misja 3 - The secret ball.
- Spoiler:
Po rozmowie z Garym (hi->help->yes) udajemy się do Saffron. Idziemy wg mapki (wchodzimy na pierwsze piętro):
I rozmawiamy z tym panem (wystarczy "hi"):
Po rozmowie wracamy do Garego (hi->help->yes) i dostajemy 3000 doświadczenia.
Misja 4 - The secret scystal.
- Spoiler:
Na tą misję polecam dopiero 50lvl żeby móc używać Fearowa (ewentualnie 40lvl z Porygonem ale to dla bogaczy).
No więc startujemy z Fuchsii:
W miejscu fioletowego X Trzeba wlecieć na najwyższe możliwe piętro. W czerwonym kółku zaznaczyłem położenie crystalu (jest on na +5 albo +6 piętrze).
Wygląda tak:
Trzeba zejść, użyć crystalu i szybko uciec na wyższe piętro. Respią się tam takie pokemony jak Dragonite, Cloyster, Dewgong, Jynx oraz Lapras (ten jeden nas nie zaatakuje, chyba że go sam uderzysz).
Po użyciu crystalu pojawia się on w plecaku. Należy wrócić z nim do Garego i porozmawiać z nim (hi->help->yes). W nagrodę dostajemy 4000 doświadczenia oraz Box2.
Boost System!Po wykonaniu misji nr 4 u Garego mamy możliwość wzięcia od niego piątej misji. Jest to już inny quest nazwany Boost System.
Co to jest boost system?Boost System jest to system dzięki któremu zwiększamy poziom pokemona za pomocą kamieni ewolucji danego typu (np. dla pokemonów ognistych potrzeba Fire Stone) oraz tzw. Boost Stone (quest opisany w tym dziele - 100lvl wymagany).
Podniesienie poziomu pokemona równoznaczne jest z tym, że pokemon ma więcej hp, mocniej bije itp.
Jak zrobić Boost System i czego mi potrzeba?Do zrobienia Boost System Questu potrzeba czterech przedniotów, mianowicie:
- Electric Tail
Leci bardzo rzadko z Electabuzza, najsilniejszego (poza Zapdosem) pokemona elektrycznego. Najlepszymi pokemonami na elektryczne są pokemony ziemne (nie otrzymują obrażeń od energii). Cena Electric Taila jest najwyższa ze wszystkich przedmiotów potrzebnych na Boost System i waha się 4-6k.
- Ice Bra
Leci dosyć rzadko z Jynxa, dosyć silnego pokemona lodowego. Najlepiej polować na nie z pokemonami ognistymi lub walczącymi. Cena Ice bra to około 1.5-2k
- Mimic Clothes
Leci średnio rzadko z Mr.Mima. Ich cena nie jest wysoka pomimo, że jest tylko 5 Mr.Mimów na serwerze (3 w jednej piramidzie, 1 w piramidzie z Hypno i 1 na Saffari Zone). Najlepszymi pokemonami na Mr.Mima są pokemony duchy. Cena to tak jak w przypadku Ice Bra 1.5-2k.
- Scythe
Leci rzadko ze Scythera, którego występują tylko 2 respawny i oba są na saffari. Nie polecam bicia Scytherów przed 75lvl i Golemem. Cena tego przedmiotu to około 1.5-2k, chociaż na początku serwera ich cena sięgała ponad 7k.
Po zdobyciu wszystkich wymaganych przedmiotów idziemy do Garego, rozmawiamy z nim (hi->help->yes) i cieszymy się możliwościa ulepszania swoich pokemonów.
Jak używać Boost maszyny?A więc idziemy na pierwsze piętro (na lewo od Garego są schody). Stajemy jak na obrazku:
Po włożeniu Stonów i pokemona używamy panelu pośrodku. Widzimy fioletowe gwiazdki napis taki jak na zdjęciu:
To już koniec mojego poradnika. Jestem otwarty na krytykę